Zdaniem Prezesa firmy

jp-berthome.jpg

jp-berthome.jpg, par admin@fondation-mustela.be

Jean-Paul Berthomé, prezes Fundacji Mustela i firmy Laboratoires Expanscience,
mówi o działalności Fundacji Mustela.

Promocja badań i projektów w dziedzinie rozwoju dziecka i rodzicielstwa na całym świecie — to misja Fundacji Mustela od dnia jej założenia, czyli od niemal czterdziestu lat!

Działająca pod auspicjami Fondation de France Fundacja Mustela wspiera badania poprzez przydział stypendiów przeznaczonych dla studentów i uznanych naukowców. Od 1982 r. sfinansowała ponad 200 projektów w dziedzinie psychologii, socjologii, psychiatrii, pediatrii, historii oraz uwzględnianego od 2012 r. położnictwa. Od kilku lat stypendium badawcze w dziedzinie położnictwa jest przyznawane w Belgii, Turcji i Hiszpanii.

Fundacja Mustela wspiera również projekty terenowe z dziedziny pediatrii społecznej i doraźnie, podług przedstawianych jej projektów, służy wsparciem organizacjom pomagającym dzieciom, reagując na kryzysowe sytuacje zdrowotne.

Fundacja Mustela angażuje się także w działania na rzecz prewencji w obszarze zdrowia publicznego dzięki publikacji w Internecie materiałów dotyczących pielęgnacji niemowląt, położnictwa i pediatrii. Te interaktywne pomoce przeznaczone dla rodzin dotyczą różnych zagadnień: zdrowia w ciąży, usypiania dziecka, ekspozycji na ekrany itp.

Poprzez Fundację Mustela — stowarzyszenie o wyższej użyteczności społecznej – na co dzień, racjonalnie i wytrwale wspieramy badania i działania terenowe na rzecz rozwoju dzieci.

.

Jean-Paul Berthomé