Francja : La Chrysalide – ośrodek przyjmujący młode matki z dziećmi

La Chrysalide to otwarty w 2006 r. w Bobigny (departament 93) ośrodek dla matek połączony ze żłobkiem, którego misją jest położenie kresu zagubieniu, tułaczce i przemocy, których doświadczają młode kobiety i ich dzieci. Przyjmowane kobiety są między 18. a 25. rokiem życia, są w ciąży lub mają od jednego do trojga dzieci, z których jedno jest w wieku do 3 lat.

chrysalide2.jpg

chrysalide2.jpg, par admin@fondation-mustela.be

W sytuacji, w której niestabilność i niepewność socjoekonomiczna wzrasta, La Chrysalide pomaga coraz większej liczbie samotnych i osłabionych emocjonalnie kobiet w zbudowaniu siebie na nowo, tak psychologicznie, jak i fizycznie.La Chrysalide pozwala młodym matkom na wyjście z odosobnienia i samotności, daje im możliwość posłania dzieci do szkoły i obserwowania ich rozwoju.

Ten ośrodek dla matek stworzony przez Asmae, Association sœur Emmanuelle (Stowarzyszenie siostry Emmanuelle), został wsparty w 2019 r. przez Fundację Mustela darem w wysokości 15 000 EUR.

„Jesteśmy dumni z tego, że wspieramy projekt La Chrysalide oraz z ponownej współpracy z naszym wieloletnim partnerem Asmae, którego działania są odbiciem istoty obywatelskiego zaangażowania Fundacji Mustela od ponad 35 lat”, raduje się Chantal Larcade, Generalna przedstawicielka Fundacji Mustela.