Japonia : Pomoc nadzwyczajna

Na znak solidarności z Japonią po trzęsieniu ziemi w dniu 11 marca 2011 roku Fundacja Mustela przekazała szczególną pomoc w wysokości 40 000 euro na rzecz Japan Emergency Network (JEN)*.

japon_mustela.jpg

japon_mustela.jpg, par admin

Działaniami wspieranymi przez Fundację Mustela objęte zostało miasto Ishinomaki, gdzie w wyniku trzęsienia ziemi oraz tsunami 6000 osób odniosło obrażenia lub zaginęło. Łącznie kataklizm dotknął 110 000 mieszkańców, a 28 000 domostw zostało doszczętnie zniszczonych. JEN wdrożyła program dystrybucji „zestawów mieszkalnych” (miejsca noclegowe, kuchnia, sprzęt czyszczący, środki pierwszej pomocy) dla ocalałych przebywających w tymczasowych schroniskach organizowanych przez rząd.

Akcja została przedłużona i objęła dodatkowo sferę psychospołeczną, umożliwiając ocalałym spotykanie się, podejmowanie wspólnych działań i rozmawianie o traumatycznych przeżyciach. Z programu bezpośrednio skorzystało łącznie 3000 osób przebywających w pięciu schroniskach tymczasowych.

Ponad 80% osób przebywających w schroniskach tymczasowych wzięło udział w akcji „wspólna przestrzeń” obejmującej konsultacje psychologiczne, doradztwo dotyczące odbudowy domów i mieszkań, poprawa relacji społecznych w najbliższym otoczeniu, grupy dyskusyjne dla matek, kurs jogi, terapię sztuką itp.

* JEN to pierwsza federacja lokalnych organizacji pozarządowych założona w Japonii, mająca na celu wspólne wykorzystywanie doświadczenia, zasobów ludzkich i finansowych oraz poprawę współpracy z rządem japońskim i organizacjami zależnymi od Narodów Zjednoczonych. Obecnie JEN posiada około piętnastu biur w strefach konfliktowych lub pokonfliktowych, takich jak Chorwacja, Bośnia, Afganistan i Irak. Odniosła wiele sukcesów w realizacji licznych projektów repatriacji uchodźców oraz pomocy ofiarom kataklizmów naturalnych.