Higiena

Szczotkowanie zębów i włosów, mycie rąk, prawidłowe korzystanie z toalety, oczyszczanie nosa... Nie zawsze jest łatwo nauczyć dziecko zasad odpowiedniej higieny życia… Fundacja Mustela proponuje rodzicom różne narzędzia, aby wspomóc ich w tym zadaniu: porady i interaktywna gra do wykonania z dzieckiem.

Nauka zasad higieny osobistej

Fundacja Mustela opracowała wskazówki do nauczania higieny osobistej dla dzieci:

Szczotkowanie zębów

Regularne mycie jest niezbędne dla zachowania zdrowych zębów. To nawyk, którego warto uczyć dzieci od 2–3 roku życia, ponieważ mleczne zęby również wymagają prawidłowej pielęgnacji!
Warto wiedzieć, że próchnica jest nieodwracalna: nawet jeżeli możemy zahamować jej rozwój i wyleczyć dotknięty nią ząb, pozostanie on już na zawsze słabszy od pozostałych.
  • Powtarzaj dziecku, że należy myć zęby 2 razy dziennie. (zasada „3 razy dziennie” już nie obowiązuje!)
  • Wytłumacz dziecku, że regularne mycie jest konieczne, jeżeli jego ząbki mają być zdrowe i ładne, jeżeli chce uniknąć próchnicy i zawsze mieć świeży oddech. To codzienny nawyk, który powinno sobie wyrobić na całe życie, i jedna z tych zasad higieny, których odtąd zawsze już powinno przestrzegać.
  • Naucz je myć zęby rano i wieczorem: rano przed wyjściem do szkoły (po zjedzeniu śniadania) i wieczorem przed pójściem do łóżka. Należy bezwzględnie unikać podawania dziecku do łóżka butelki ze słodzonym napojem lub mlekiem w ciągu nocy.

Mycie rąk

Mycie rąk jest niezwykle ważnym nawykiem w codziennym życiu, pozwalającym ograniczyć ryzyko chorób i uniknąć przenoszenia zarazków na inne osoby.
Warto pomagać dziecku w myciu rąk, dopóki samo nie nauczy się robić tego prawidłowo.
  • Do mycia rąk potrzebne jest oczywiście mydło, w kostce lub w płynie: sama woda nie wystarczy!
  • Poszczególne etapy mycia rąk są następujące:
    • Zamoczyć ręce
    • Nałożyć mydło na skórę
    • Spienić je, pocierając ręce jedną o drugą, szorując starannie wierzch i wnętrze dłoni, a także przestrzenie między palcami, w miarę możliwości przez co najmniej 30 sekund
    • Opłukać dłonie strumieniem czystej wody
    • Osuszyć skórę dłoni ręcznikiem
  • Wytłumacz swemu dziecku, w jakich sytuacjach zawsze należy myć ręce. Pomożesz mu w ten sposób wyrobić sobie zdrowe nawyki na całe życie.
    • Po wizycie w toalecie, zabawie ze zwierzętami, powrocie ze szkoły, zabawie w piaskownicy lub w parku
    • Przed jedzeniem
    • I oczywiście we wszystkich sytuacjach, w których ręce mogły się zabrudzić…

Kąpiel/prysznic

Kąpiel (lub prysznic) to bardzo ważny element higieny Twojego dziecka.
Na ogół kąpiemy dziecko raz dziennie, niekoniecznie o stałej godzinie, lecz raczej w miarę dyspozycyjności Twojej lub dziecka. Można to robić rano (jeżeli dziecko nie idzie do szkoły) lub wieczorem, zaś godziny kąpieli mogą się zmieniać w zależności od dnia.

Higiena noska

Możesz zacząć uczyć dziecko, jak wydmuchiwać nosek już od wieku 2 lat, choć pewnie nie od razu opanuje ten nawyk. Dla niego będzie to z początku dość skomplikowana operacja!

Dziecko stopniowo zacznie rozumieć, że jeżeli ma zatkany lub zakatarzony nosek, powinno go wydmuchać, a dzięki temu udrożnić.

Bardzo ważne jest, aby nauczyć je oczyszczać nos dziurka po dziurce, dmuchając najpierw z jednej, a potem z drugiej strony (kolejność nie ma znaczenia), a potem oczywiście wyrzucać zużytą chusteczkę do kosza na śmieci.

Szczotkowanie włosów

Czesanie to część codziennej toalety: to nie tylko dbałość o wygląd, lecz ważny nawyk sprzyjający zachowaniu zdrowych włosów.

Szczotkowanie włosów pozwala przywrócić im piękny wygląd i zapewnić zdrową pielęgnację, usunąć z nich kurz i zanieczyszczenia, a także rozczesać splątanie pasma.

Oczywiście szczotkowanie nie zastąpi mycia z użyciem szamponu, który oczyści skórę głowy oraz włosy, nie zmieniając przy tym ich koloru!

Pomóż dziecku wyrobić sobie ten nawyk w życiu codziennym: rano przed wyjściem do szkoły, wieczorem po kąpieli.

Gra „Tato, mamo, nauczcie mnie, jak dbać o czystość”

Twoje dziecko nie chce myć rąk lub czyścić ząbków?
Fundacja Mustela proponuje grę, która pozwoli nauczyć je podstawowych zasad dbania o higienę ciała.