Burkina Faso : Wspieranie osiągnięć edukacyjnych

W Burkina Faso, w 2014 roku, Fundacja Mustela kontynuowała wsparcie rozpoczęte w 2009 roku na rzecz stowarzyszenia Siostry Emmanuelle (Asmae), międzynarodowej organizacji humanitarnej zaangażowanej w działania na rzecz dzieci (pomoc w wysokości 20 000 euro w 2014 r.).

Dzięki pomocy Fundacji Mustela udało się zrealizować projekt zatytułowany "Wspieranie osiągnięć edukacyjnych na rzecz lepszego jutra w Wagadugu oraz Koulpelogo w Burkina Faso".

burkina-faso_mustela.jpg

burkina-faso_mustela.jpg, par admin

Zgodnie z trybem interwencji Asmae działania są prowadzone w terenie przez lokalnych partnerów – w tym przypadku dwóch stowarzyszeń Idebak oraz ICCV (Inicjatywa Wspólnotowa Zmiany Życia). Ma to na celu poprawę urządzeń infrastruktury centrów ICCV w Wagadugu i Koulpelogo, w środkowo-wschodniej części kraju.

Centrum ICCV w stolicy Burkina Faso prowadzi przedszkole dla 90 dzieci oraz bibliotekę. Oferuje pomoc szkolną dla dzieci oraz zabawy, zajęcia artystyczne i sportowe. Biblioteka wspólnotowa – otwarta siedem dni w tygodniu i późno w nocy, ponieważ wielu uczniów nie ma energii elektrycznej w domu – pomimo trudnych warunków życia zapewnia dostęp do ponad 2100 pozycji książkowych. Co roku bibliotekę odwiedza 1700 osób, w tym 94% dzieci.

W regionie Koulpelogo projekt wspierany przez Fundację Mustela ma trzy cele:
  • montaż urządzeń oświetleniowych w czterech salach szkolnych w czterech miasteczkach, aby dzieci mogły odrabiać lekcje, a nauczyciele przygotowywać lekcje po zmroku (około godziny 18:00);
  • wzbogacanie bibliotek szkolnych o książki i metody zarządzania;
  • ustanowienie szkolnych gabinetów pielęgniarskich w pięciu szczególnie odizolowanych miasteczkach regionu w celu zapewnienia potrzeb opieki i uniknięcia zadłużenia, które czasami powoduje hospitalizacja dziecka z dala od rodzinnej miejscowości.
Łącznie z projektu skorzysta około 2 510 dzieci z Burkina Faso.